dennis straat _ foto door B Homburg

Q&A met Wethouder Straat

Dennis Straat (44) is wethouder ruimtelijke Ontwikkeling, Werk & Inkomen en Economie & Toerisme in Zaanstad. Straat studeerde bestuurskunde in Enschede was voorheen wethouder in Amsterdam bij (voormalig) stadsdeel Zeeburg. De wethouder zal op het Nationaal Congres Citymarketing zijn visie voor Zaanstad uit de doeken doen tijdens een Q&A met dagvoorzitter Ellen Klaus.

 

Dennis Straat is naast wethouder klimaatambassadeur gebouwde omgeving voor de minister van BZK, en bestuurslid van de VNG Commissie Ruimte&Wonen, lid van de Fysieke Pijler van de G32, lid Actieteam Ontslakken gebiedsontwikkeling, alsmede dagelijks bestuurslid van de Stadsregio Amsterdam en bestuurslid van het PRES en PRO en de Amsterdam Economic Board.
______________________________________________________________________________________________________________

Keynote: Ruhr’s Paul LawitzkeSpreker1-1

Paul Lawitzke van Regionalverband Ruhr (RVR) zal vertellen over herbestemming en de marketing van industrieel erfgoed, één van de kerntaken van het RVR. Hightech in plaats van hoogovens, mijnen als nieuwe locaties voor culturele evenementen, fabrieksgebouwen als creatieve hubs voor startups. Het Ruhrgebied ontwikkelt zich tot een nieuw type metropool. Door het innovatieve karakter is het Ruhrgebied het industriële hart van Europa geworden. Het Regionalverband Ruhr – het samenwerkingsverband van 53 gemeenten in het Ruhrgebied – plant, ontwikkelt en bouwt samen met de gemeenten aan de leefbaarheid van de metropool Ruhr.

Zollverein
Eén van de succesvoorbeelden met herbestemming in het Duitse Ruhrgebied, is de ‘Zeche Zollverein’. Toen de mijnen daar eind jaren ’80 sloten, groeide in de omgeving langzaam het besef dat dit gebied van groot belang was voor de gemeenschappelijke identiteit. Er volgde een masterplan die de oude architectuur verbond met bedrijven, met een designschool en nieuwe musea, waaronder het Ruhr Museum en het Ret Dot Designmuseum

Over Lawitzke
Paul Lawitzke (MSc.) is marketing manager leisure en toerisme bij Regionalverband Ruhr. Hij is een gerenommeerd en veelgevraagd spreker, met name over onderwerpen die op het snijvlak liggen van industrieel erfgoed, toerisme, publieke ruimte, cultuur en sport.


Spreker2-2Keynote: Zaanse huisjes-architect Sjoerd Soeters

Architect Sjoerd Soeters is de man die Zaandam ‘Zaandam’ weer teruggaf. De genius loci van de Zaanstreek vormde het uitgangspunt van het masterplan van architect Sjoerd Soeters voor het nieuwe stadscentrum van Zaandam. De nieuwe bebouwing van het centrum sluit in stijl en kleur aan bij de typische Zaanse houtbouw. Overal zijn karakteristieke houten huisjes met puntdak en krullende daklijsten neergezet. De Zaanse geschiedenis is herrezen in het ooit verkommerde centrum van Zaandam. Het allergrootste icoon van het nieuwe Zaandam is het nieuwe Inntel Hotel. Hier is het Zaanse cliché over the top getrokken met een hotseknotse stapeling van losse pandjes.

Stenen en marketing
Zaanstad was hard toe aan goed nieuws. De fusiegemeente met 150.000 duizend inwoners kampte met een centrum dat steeds minder bezoekers trok en waar de bestedingen laag waren. Hier werd met weinig plezier gewinkeld. En toen kwam de postmoderne ‘wonderdokter’ Sjoerd Soeters. In z’n keynote speech legt Soeters de relatie tussen ‘stenen en marketing’. Hij vertelt over zijn herinterpretatie van de ontstaansgeschiedenis van de Zaanstreek, en de wijze waarop hij zijn architectonische creaties afstemt op de menselijke maat. “Niets is zo slecht voor de verblijfskwaliteit van openbare ruimte als ongedefinieerde leegte”, aldus Soeters.

Over Soeters
Sjoerd Soeters (1947, Nes op Ameland) vestigde zich in 1979 als zelfstandig architect in Amsterdam. Samen met Jos van Eldonk geeft hij nu leiding aan Soeters Van Eldonk architecten in hartje Amsterdam. Sinds begin jaren negentig is Soeters Van Eldonk architecten zich steeds meer gaan bezighouden met stedebouw. Waterfronten, de metamorfose van desolate havengebieden tot succesvolle woonlocaties, levendige stedelijke centra met een maximale mix van functies, en herontwikkeling van industriële gebieden zijn voorbeelden van het brede scala aan activiteiten van SoetersVanEldonk.


Hendrik Beerda: Erfgoed als motor van een stadsmerk

Hendrik BeerdaNiet alleen de bekende merken als het Rijksmuseum, maar ook de kleinere erfgoedorganisaties hebben veel invloed op de aantrekkingskracht van steden en regio’s. Hendrik Beerda presenteert op het NCC15 de nieuwste resultaten van het Steden & Streken Merkenonderzoek. De cijfers maken duidelijk welke steden en regio’s een algemene imagogroei beleven en  van welke merken de aantrekkingskracht daalt.

Ook laat Beerda zien hoe belangrijk erfgoed is voor het opbouwen van een sterke reputatie als stad of regio. De merken die uitblinken vanwege hun sterke erfgoedimago krijgen speciale aandacht. Praktijkvoorbeelden uit het Cultuursector Merkenonderzoek laten zien welke erfgoedorganisaties de aantrekkelijkheid van steden en regio’s vooral verhogen  voor bewoners en bezoekers.

Over Hendrik Beerda
Hendrik Beerda is zelfstandig merkadviseur met 21 jaar ervaring in marketing en brand consultancy. Samen met de Universiteit Utrecht heeft hij in 2010 het Steden & Streken Merkenonderzoek ontwikkeld.  Sindsdien wordt de reputatie van de Nederlandse steden, streken en provincies doorlopend gemeten onder bewoners en niet-bewoners. Met het Cultuursector Merkenonderzoek onderzoekt Hendrik Beerda de reputatie en het maatschappelijk draagvlak van de Nederlandse erfgoedorganisaties.


Uitreiking van de Nationale Citymarketing Trofee 2015nationaal congres city marketing

De Nationale Citymarketing Trofee (NCT) wordt jaarlijks uitgereikt aan “de beste citymarketing gemeente van Nederland” van het afgelopen jaar. De Trofee wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt tijdens het Nationaal Congres Citymarketing in de Zaanstreek. Er zijn twee categorieën: gemeenten tot 100.000 inwoners en gemeenten 100.000 + inwoners. Kijk hier voor informatie over de procedure en genomineerden.

 

 


Yentl en de Boer verzorgen muzikaal intermezzoYentl en de Boer

Yentl en de Boer is het nieuwe muzikale absurdistische cabaretduo van Nederland. Het duo won in 2013 de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In het najaar gaan ze langs de theaters met de nieuwe show De Snoepwinkel is Gesloten. Zaankanters kennen Yentl en de Boer waarschijnlijk van hun ode aan de Zaansteek: “De geur van de Zaanstreek”. www.yentlendeboer.nl

Leave a Reply