Voorafgaand aan het congres heeft u de mogelijkheid deel te nemen aan de stadssafari door Leeuwarden! Deze zal plaatsvinden van 10:00 – 12:00 uur, waarbij we gezamenlijk bovenin de Achmea Toren starten, en vervolgens een van de onderstaande stadssafari’s volgen.

De metamorfose van het stationsgebied… onder tijdsdruk

Het stationsgebied in Leeuwarden onderging de afgelopen jaren een metamorfose. Er kwam een inrichtingsplan met shared space tot aan de binnenstad. De westvleugel van het station werd gerestaureerd en er kwam een nieuwe fietskelder, voor stalling van 3000 fietsen via een slim parkeersysteem. Op de autovrije en uitnodigende stadsentree worden (internationale) reizigers van harte welkom geheten. Ook staat hier de fontein ‘Love’ van Jaume Plensa; 2 kinderkopjes van 7 meter hoog, omgeven door mist. De 11 Friese steden kregen allen een bijzondere fontein omdat Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018 is. Bij deze fontein werd Plensa bij zijn eerste kennismaking met Friesland geraakt door de schoonheid van de nevels…
Door de uitverkiezing van Culturele Hoofdstad van Europa kwam de ontwikkeling van het stationsgebied in een stroomversnelling terecht. Ynze Haitsma, projectleider bij gemeente Leeuwarden, neemt je mee door het proces. Wat ging vlot, waar liepen ze tegenaan, welke krachten komen er vrij gedurende zo’n project en is het eindresultaat geworden wat men voor ogen had? Begin deze stadssafari op 114 meter hoogte in de Achmea-toren, onderdeel van het stationsgebied.

Van gevangenis tot broedplaats voor creatievelingen – transformatie van locaties

Een wandeling door de binnenstad brengt je langs locaties die een volledige nieuwe bestemming hebben gekregen. Heel recentelijk is het waterleidinggebouw een hippe horecabestemming geworden en is het oude postkantoor veranderd in een 4-sterren hotel. De grootste transformatie heeft de voormalige stadsgevangenis, De Blokhuispoort, ondergaan. Vele misdadigers zaten er gevangen en velen vonden ook hun einde aan de galg op het Blokhuisplein. Beroemde namen als Dokter O., Aage M. en natuurlijk de Hogerhuizen schreven historie in deze voormalige strafgevangenis. Een spannend gebouw met meesterlijke verhalen, nu een cultureel bedrijvencentrum in het levendige stadscentrum. Er werken in deze inspirerende omgeving rond de 100 creatievelingen die schuilgaan achter de bedrijven die hier gevestigd zijn; wat mooie samenwerkingen oplevert. Er worden prachtige producten gemaakt en bijzondere diensten geleverd. Er is een hotel, een café-restaurant, een bibliotheek en ook is dit het creatieve hart van Leeuwarden-Friesland Culturele hoofdstad van Europa.

Taal inzetten als speerpunt

Friesland staat bekend om haar eigen taal, een unique selling point. Hoe zet je als stad taal in? Leeuwarden is dit jaar – onder de noemer ‘Lân fan taal’ – een ‘vrijstaat’ voor alle talen. Aan een van de evenementenpleinen in de stad staat het nieuwe taalpodium Obe, vernoemd naar de Friese dichter Obe Postma. In de naastgelegen Prinsentuin (in 2018: Talentuin!), kan jong en oud met taal aan de slag. Ook MeM (het Friese woord voor ‘moeder’) staat hier, een tijdelijk paviljoen in de vorm van een vrouwfiguur, als verwijzing naar de moedertaal. Hier staat elke week een andere (minderheids)taal centraal Ook Nederlandse streektalen en dialecten komen aan bod. Zo laat Leeuwarden dit jaar, als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 bezoekers kennismaken met andere taalgemeenschappen in Nederland en Europa. En op nog veel meer manieren en plaatsen zet het samenwerkingsproject ‘Lân fan taal’ in op meertaligheid en minderheidstalen

Leeuwarden vanaf het water

Vaar door de historische grachten, langs prachtige gevels en door de fraaie passantenhaven ‘de Prinsentuin’. Geniet van Leeuwarden vanaf het water. Naast start- en finishplaats van de beroemde Elfstedentocht, is Leeuwarden een echte waterstad. Niet alleen als hoofdstad van de waterrijke provincie Friesland, maar ook op kennisniveau met een WaterCampus, waar wetenschappers uit alle delen van de wereld samenkomen om zich te specialiseren op het gebied van watertechnologie (o.a. drinkwater, afvalwaterzuivering en waterdistributie).
De vaartochten met authentieke Friese pramen worden volledig georganiseerd door vrijwilligers, hoofdzakelijk gepensioneerde Leeuwarders.

Culturele Hoofdstad Tour

Met de stadsgids van ‘A guide to Leeuwarden’ ontdek je ‘t mooie van de Friese hoofdstad! Deze stadswandeling vertelt het verhaal van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa. Hoe is Leeuwarden met Friesland Culturele hoofdstad van Europa geworden? Wat is de link van M.C. Escher en Rembrandt met Leeuwarden? Wat is Mienskip, het Lân fan taal en wat heeft een fontein met Culturele Hoofdstad te maken? En natuurlijk geven we je de beste tips mee voor wat je nog moet gaan zien! Onderweg hoor je ook van ondernemers wat hun ervaring is met dit bijzondere jaar.